ماستیک چیه و کجا ازش استفاده میشه سوالهای مهمی هستن که باید درباره مصالح ساختمونی جواب داده بشن. ماستیک که یه جور ماده پرکننده است، کمک میکنه وقتی مصالح مختلف مثل بتن، چوب، فلز و شیشه کنار هم قرار میگیرن، اتصالات محکم و نفوذناپذیر باشن.
ما تو این مقاله میخوایم به سوال “ماستیک چیه” که باعث افزایش استحکام سازه میشه، با جزئیات جواب بدیم.
ماستیک چیه؟
ماستیک یه ماده پرکنندهست که برای پر کردن یا آببندی درزهای بین مصالح ساختمونی استفاده میشه تا از ورود مایعات، هوا و حشرات جلوگیری کنه. ماستیک به طور گسترده تو ساخت و ساز به عنوان چسب و درزگیر استفاده میشه.
این ماده وظیفه داره ناهمواریهایی که ممکنه بین دو سطح به وجود بیاد رو با ایزوله کردن اتصالات مواد همجنس یا غیرهمجنس پر کنه. ماستیکها همچنین میتونن ترکهای سطوح مثل بتن، فایبرگلاس و سایر مصالح ساختمونی سخت رو پر کنن. از اونجایی که در برابر آب، گرما و اشعه UV مقاومه، میتونه در فضای باز هم استفاده بشه.
پرکنندههای ماستیکی برای هر نوع مادهای مناسبن اما معمولاً تو بتن، آلومینیوم، شیشه، چوب، فولاد و مرمر استفاده میشن. معمولاً به شکل مایع غلیظ یا خمیر موجوده و با تفنگ درزگیری فشرده میشه. ماستیکها رو میشه با ماله هم اعمال کرد یا قبل از مونتاژ روی درز مالید تا زیر فشار به طور طبیعی شکل حفره رو به خودش بگیره.
-
چسب سیلیکون و درزگیر نوترال AKFIX 915N
350,000 تومان -
ماستیک درزگیر اکریلیک سیلیکونی آکفیکس AKFIX AS606
58,000 تومان – 580,000 تومان -
سیلیکون درزگیر لوکا پلاس 320 گرمی
78,000 تومان -
چسب سیلیکونی رازی مدل GI200 حجم 30 میلی لیتر
15,000 تومان
انواع ماستیک چیه؟
ما به سوال “ماستیک چیه” جواب دادیم، اما انواع ماستیک چیه؟ مهندسای عمران، معمارها یا خیلی از کسایی که تو صنعت ساختمون کار میکنن، قطعاً با جواب این سوال که ماستیک چیه یا انواعش کدومن آشنا هستن. از طرف دیگه، جواب دادن به این سوال برای تازهواردای این حوزه خیلی مهمه.
تو صنعت ساختمون انواع زیادی ماستیک توسط برندهای مختلف تولید و استفاده میشه. علاوه بر این، هر محصول مزایا و معایب خودش رو داره. به همین دلیل، انتخاب مناسبترین محصول ماستیک برای نیازهات مهمه تا از تأثیرات منفی که ممکنه بعداً پیش بیاد جلوگیری کنی.
۱. ماستیکهای پلیاورتان
اگه دنبال یه ماستیک تکجزئی محکم میگردی که تقریباً به همه چیز بچسبه، ماستیک پایه پلیاورتان شاید بهترین گزینه باشه. این نوع ماستیک اتصالات بادوام بین مواد و درزهای واشر ایجاد میکنه تا از مخلوط شدن مایعات و مواد دیگه با هم جلوگیری کنه. در برابر سایش هم مقاومن و نسبت به خیلی از درزگیرهای غیرآببندی انعطافپذیری بیشتری دارن.
ماستیک پلیاورتان به ندرت قابل رنگآمیزیه اما معمولاً تو رنگهای خاکستری، مشکی یا سفید تولید میشه تا با بتن و کفپوشها هماهنگ باشه. میشه تو مخازن آب آشامیدنی هم ازش استفاده کرد.
مطالعه بیشتر: چسب پلی اورتان چیست
۲. ماستیکهای آکریلیک
ماستیکهای آکریلیک طبیعتدوست هستن و میشه رنگشون کرد. اما نباید تو جاهایی که زیاد با آب در تماسن استفاده بشن. توانایی ایجاد هماهنگی رنگ داره و تو مناطقی که تحت تأثیر آب و هوا هستن مفیده. با این حال، ماستیکهای آکریلیک به اندازه بقیه انعطافپذیر نیستن، پس حرکت دادنشون میتونه با گذشت زمان باعث ترک خوردن بشه.
۳. ماستیک قیری
ماستیک قیری یه پرکننده تکجزئی و الاستیکه که حاوی حلالهای پایه قیریه. تو کارهای تزئینی ساختمون، آببندی، چسبوندن و فرآیندهایی که نیاز به اصلاح سریع دارن استفاده میشه. میشه روی سطوح مرطوب هم اعمالش کرد و رنگش زد.
ماستیکهای قیری همیشه آماده استفادهان چون میشه سرد اعمالشون کرد.
۴. ماستیکهای سیلیکونی
ماستیک سیلیکونی یه نوع ماستیک ایدهآله. کشسانیش رو برای مدت طولانی حفظ میکنه و در برابر آب خیلی مقاومه. نسبت به بیشتر درزگیرهای دیگه کمتر جمع میشن و تقریباً به هر مادهای میچسبن. شرایطی مثل کپک زدن، زنگ زدن یا وزش مایع و هوا تو ماستیکهای سیلیکونی دیده نمیشه.
۵. ماستیکهای پلیسولفید
ماستیک پلیسولفید نسبت به انواع دیگه ماستیک، ترکیبات آلی فرار بیشتری داره. بیشتر ماستیکهای پلیسولفید رنگ رو خوب نمیگیرن. اما در طول مدت استفاده فوقالعاده انعطافپذیر میمونن و حتی میشه زیر آب هم ازشون استفاده کرد. علاوه بر این، به خاطر مقاومت شیمیاییشون میشه تو خیلی جاها ازشون استفاده کرد. این ویژگی اونا رو به یه انتخاب عالی برای نشتیهای فعالی که نیاز به تعمیر فوری دارن تبدیل میکنه. بعضی از پرکنندههای ماستیک پلیسولفید میتونن تا ۲۰ سال دووم بیارن.
۶. ماستیک هیبریدی
ماستیکهای هیبریدی بهترین ویژگیهای پلیاورتان و سیلیکون رو با هم ترکیب میکنن. بیبو و طبیعتدوستن. بدون نیاز به ثابت کردن، چسبوندن مصالح ساختمونی سنگین رو فراهم میکنن. مثل پلیسولفید میشه زیر آب هم ازشون استفاده کرد و قدرت چسبندگی بالایی دارن. ماستیکهای هیبریدی رو میشه رنگ کرد.
از ماستیک کجا استفاده میشه؟
کاربردهای ماستیک خیلی گستردهست. ماستیک عمدتاً به عنوان پرکننده درز، انبساط، پر کردن و چسبوندن عناصر ساختمونی مثل در و پنجرههای فلزی و شیشهای، کاشی و پیویسی استفاده میشه. سایر موارد استفاده به شرح زیره:
- به خاطر مقاومتش در برابر شرایط جوی، موقع نصب پنجره و در، ماستیک میتونه اطراف دهانه خام رو پر کنه تا یه لایه هوابند ایجاد کنه که باعث میشه خونه راحتتر و امنتر حس بشه.
- تو درزها و انبساطهای بتنی
- درزهای بتنی کارخونه، درزهای فرودگاه و بندر
- میتونه برای ایجاد اتصال بین چوبهای قاب و پیهای بتنی استفاده بشه.
- ماستیکها همچنین تو ترکهای دیوارها و پیادهروهای بتنی، و شکافهای اطراف لبههای پنجره داخل خونه استفاده میشن.
- لبههای کابین دوش، وان و سینک رو میشه برای آببندی با ماستیک پر کرد.
- هر جایی که شکافی باشه که آب، هوا یا حشرات بتونن از اون رد بشن، میشه از ماستیک استفاده کرد.
- ماستیک رو میشه برای چسبوندن پانلهای تختهسهلا، کاشیهای سقف، دیوار و کف هم ترجیح داد.
تو این مقاله، به سوال “ماستیک چیه” جواب دادیم و درباره انواع ماستیک اطلاعات دادیم. علاوه بر این، مناطق استفاده ایدهآل انواع ماستیک رو هم لیست کردیم.